Java’da Diziler

Bu yazımda Java diziler nedir konusunu ele alacağım. Diziler yani arrays sadece Java’ da değil diğer programlama dillerininde temel yapılarındandır. Dizilerin tanımlanması ve kullanımında programlama dilleri arasında bir kaç farklı nokta olabilir. Eğer bir dilde diziler ve metodlarına hakimseniz diğer dillerdeki kullanımınları öğrenmek oldukça basit olacaktır. İsterseniz başlayalım. 

İçindekiler

  1. Dizi Nedir?
  2. Dizi Nasıl Tanımlanır?

Dizi Nedir?

Java programlama dilinde diziler, aynı türdeki verilerin koleksiyonlarını tutmak için kullanılan veri yapılarıdır. Diziler, aynı türdeki verileri tek bir değişken altında depolamak ve erişmek için kullanılır. Diziler, aynı veri türüne sahip elemanlardan oluşur ve her bir eleman, dizinin belirli bir indis numarasıyla erişilebilir.

Burada dikkat etmemiz gereken dizi elemanlarının aynı türden olması gerektiği. Mesala 10 elemanlı bir dizimizin olduğunu düşünelim. İlk 9 elemanımızı int türünde tanımladıysak son elemanımızı String ya da boolean türünde tanımlayamıyoruz. Java bu konuda katı bir dil. Bazı dillerde mesala JavaScript dilinde bu mümkün olabiliyor. Yukarıda da söylediğim diller arasındaki kullanım ve tanımlama farkına örnek olarak bunu verebiliriz.

Dizi Nasıl Tanımlanır?

 Dizi Türünü Belirleme:  İlk olarak, oluşturacağınız dizinin hangi türde verileri içereceğini belirlemelisiniz. Örneğin, tam sayılar, ondalık sayılar, karakterler gibi bir veri türü seçmelisiniz.

 Dizi Boyutunu Belirleme:  Oluşturacağınız dizinin kaç eleman içereceğini belirlemelisiniz.

 Dizi Oluşturma:  Belirlediğiniz veri türü ve boyut bilgisiyle bir dizi oluşturmalısınız. Bunun için “new” anahtar kelimesi kullanılır.

 Elemanları İnitialize Etme (Opsiyonel):  Dizi oluşturulduktan sonra, elemanlara başlangıç değerleri atayabilirsiniz. Bu adım isteğe bağlıdır.

Burada “dataType” dizinin içerdiği elemanların veri türünü temsil eder, “arrayName” dizinin adını belirtir, “numberOfElements” ise dizide kaç elemanın olacağını belirtir.

Eğer istersek diziyi tanımlarken elemanlarınıda tanımlayabiliriz.

Java’da dizilerin boyutu, oluşturulduktan sonra değiştirilemez. Eğer dizideki eleman sayısını artırmak yada azaltmak isterseniz kullanacağınız bir kaç farklı yöntem var ancak onlardan ilerleyen yazılarda bahsedeceğim.

Ayrıca, Java’da dizilerle çalışırken java.utils.Arrays class’ının verdiği array metodlarını kullanarak dizileri sıralama, dizi elemanlarını arama gibi işlemleri gerçekleştirebiliyoruz. Bu konu ile ilgili ayrı bir yazı yazacağım.

Son bir tekrarla yazımızı bitirelim. Java’da diziler çok yaygın olarak kullanılan bir veri yapısıdır ve genellikle aynı türdeki verileri saklamak veya işlemek için kullanılır.

Bu dersimde Java diziler nedir sorusunu cevapladım. Eğer sizde bu yazıyı ve önceki yazıları iyi anladığınızı düşünüyorsanız bir sonraki yazıya geçmeye hazırsınız.

Eğer anlamadığınız bir yer olduysa yada önceki yazılardan okumadıklarınız varsa Java random sayı üretmeJava if else kullanımıJava veri tipleri yazılarını okumanızı tavsiye ederim.

Umarım sizler için faydalı bir yazı olmuştur. 

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.

Happy coding!

Yorum Yazın