Java While Döngüsü

Bu yazımda Java while döngüsü hakkında bilgilendirme yapacağım ve ek olarak do-while döngüsü hakkında da bilgi vereceğim.

Java’da while döngüsü, belirli bir koşul doğru olduğu sürece bir kod bloğunu tekrar tekrar çalıştırmak için kullanılır. while döngüsü, döngü bloğunu çalıştırmadan önce koşulu kontrol eder ve koşul doğru olduğu sürece döngü bloğunu tekrar tekrar çalıştırır. Koşul yanlış olduğunda döngü sonlanır ve kod akışı döngünün dışına çıkar.

do-while döngüsü ise, döngü bloğunu en az bir kez çalıştırır ve ardından koşulu kontrol eder. Yani ilk başta koşulun doğruluk durumunu kontrol etmez. İki döngü arasındaki temel fark sadece bu.

Şimdi döngülerimizi örneklerle inceleyelim.

 while :  Belirtilen koşul doğru olduğu sürece içerisindeki kod bloğu çalıştırılır.

Kullanımı şu şekildedir:

 Örnek  0’dan 5’e kadar olan tam sayıları console ekranına yazdıralım.

 Çıktısı :  

0

1

2

3

4

Java do while Döngüsü

 do / while :  Bu döngü, koşulun doğru olup olmadığını kontrol etmeden önce kod bloğunu bir kez çalıştırır, ardından koşul doğru olduğu sürece döngüyü tekrarlar. 

Kullanımı şu şekildedir :

 Örnek  

 Çıktısı :  0

do içerisindeki kodlar çalıştırıldı. Daha sonra while içerisindeki koşul yanlış olduğu için döngü sona erdi.

Yani koşul yanlış olsa bile do içerisinde yazdığımız kodlar en az bir defa çalıştırılır.

Döngüler programlama dillerinin tümünde yer alıyor ve oldukça yaygın kullanılıyor. Döngüler arasında çok büyük farklar yok ancak küçük farklar bile programlarımız üzerinde büyük etkiler oluşturuyor. Bu yüzden tam olarak anlaşılması çok önemli. Hangi döngüyü ne zaman kullanacağınızı program geliştirdikçe ve tecrübe kazandıkça daha iyi anlayacaksınız.

Bu yazımızda Java while ve do-while döngüleri konularını ele aldım. Eğer sizde bu yazıyı ve önceki yazıları iyi anladığınızı düşünüyorsanız bir sonraki yazıya geçmeye hazırsınız.

Eğer anlamadığınız bir yer olduysa yada önceki yazılardan okumadıklarınız varsa Java switch case kullanımıJava if else kullanımıJava for döngüsü yazılarını okumanızı tavsiye ederim.

Umarım sizler için faydalı bir yazı olmuştur. 

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.

Happy coding!

Yorum Yazın