Main Metod Nedir?

Bu yazımda Java’da “Main Metod Nedir?” sorusunu cevaplayacağım. Main metod, Java’da adını çok duyacağınız ancak yeterince bilinmediğini düşündüğüm özel bir metoddur. Bu dersimiz, kodlama yapmadan önceki son teorik dersimiz olacak.

İçindekiler

  1. Main Metod Nedir?
  2. Main Metodun Özellikleri Nelerdir?

Main Metod Nedir?

Java’da main metodu, bir Java programının başlangıç noktasını belirleyen özel bir metoddur. Java’da bir  programının yürütme işlemini başlatır ve bu metod içindeki kodlar sırasıyla çalıştırılır. İşte main metodu hakkında bilmeniz gereken bazı özellikler:

 Başlangıç noktası:  Java programlarında programın başlangıç noktasıdır. Program çalıştırıldığında JVM (Java Virtual Machine), main metodunu otomatik olarak bulup çağırır.

 Sözdizimi:  main metodu, aşağıdaki şekilde tanımlanır:

Main Metod Özellikleri Nelerdir?

Şimdi yukarıdaki söz dizimine göz atalım ve özelliklerini daha yakından tanıyalım. 

 ⇒  İlk kelimemiz olan public bir erişim belirleyicidir. Yani program içindeki diğer metodların main metoda ulaşıp ulaşamayacağını, bir sınıfın, sınıf üyelerinin (alanlar, metotlar, iç içe sınıflar) veya sınıfın kendisinin başka sınıflar tarafından nasıl erişilebileceğini belirlemek için kullanılan özel bir anahtar kelimedir. Erişim belirleyiciler Java OOP konusunda detaylı olarak ele alınacak o yüzden şimdilik detaya girmiyorum. Main metodumuza her yerden ulaşlabilmesi programın doğru çalışması için önemlidir ve public olmazsa olmazdır.

 ⇒  Main metodu static olarak tanımlanır. Bu, main metodu, programın herhangi bir nesne oluşturulmasına gerek kalmadan çağrılabilir olduğu anlamına gelir. Yani program çalışmaya başlayınca bu metod otomatik olarak oluşur.

 ⇒  Java’da metodların geri dönüş tipleri dediğimiz özellik ise; metod çalıştığı zaman daha sonra kullanacağımız bir değer üretmesi demektir. Pek çok geri dönüş tipi var ve yine Java OOP konusunda inceleyeceğiz. Ancak bu aşamada main metodun void geri dönüş tipine sahip olduğunu, yani bir değer döndürmediğini bilmemiz yeterli.

 ⇒  Main metodu, String[] args parametresini alır. Bu parametre, programın komut satırı argümanlarını temsil eder.

Örneğin, java Myprogram arg1 arg2 şeklinde bir komutla çalıştırılan bir programda, args dizisi args1 ve args2 değerlerini içerir. Bu sayede, programın çalışma zamanında dışarıdan gelen verileri işlemek için main metodu kullanılabilir. Yani kısacası program çalışırken üretilen değerler daha sonradan main metoda dahil olup kullanılabiliyor diyebiliriz.

 ⇒  Java’da bir programda yalnızca bir tane main metodu olabilir. Main metodu, programın başlangıç noktasını belirler ve JVM (Java Virtual Machine) tarafından otomatik olarak çağrılır. Bu nedenle, bir Java programında birden fazla main metodu bulundurmak geçersiz bir durumdur ve derleme hatasına yol açar.

Ancak, farklı sınıfların her birinde kendi main metotlarınızı tanımlayabilirsiniz. Bu durumda, her sınıfın kendi metodu bağımsız olarak çalıştırılabilir. Farklı main metotlarına sahip sınıflar, farklı giriş noktaları sağlar ve bu sayede bağımsız programlar olarak çalıştırılabilir.

Örneğin, aşağıdaki gibi iki ayrı sınıfın her birinde main metotları bulunabilir:

Java’da kodlamaya başlamadan önce bilinmesi oldukça faydalı olan Main metod ile ilgili bu kadar bilginin yeterli olduğunu düşünüyorum.

Buradaki bilgiler özellikle Java OOP konusunda oldukça işinize yarayacak. Haydi gelin bir sonraki yazı olan Java Projesi Oluşturma yazısına gidelim.

Eğer eksikleriniz olduğunu düşünüyorsanız önceki yazılarımdan Intellij IDEA kurulumu ve Jdk Kurulumu yazılarıma göz atmanızı tavsiye ederim.

Umarım sizin için faydalı bir yazı olmuştur. 

Happy Coding!

Yorum Yazın