CCleaner Nedir? CCleaner Ne İşe Yarar? CCleaner Nasıl Kullanılır?

Eğer bilgisayarınızın hızı yavaşladığından dolayı veya çok fazla biriken gereksiz dosyalardan kurtulmak için bir program arayışına girdiyseniz birçok yerde karşınıza hep CCleaner programı çıkmıştır. Eğer bu program hakkında yeteri kadar bilgim yok diyorsanız hiç merak etmeyin. Çünkü bu yazımızda CCleaner Nedir? CCleaner Ne İşe Yarar? CCleaner Nasıl Kullanılır? CCleaner Türkçe Yapma? gibi tüm sorularınıza cevap bulabileceksiniz.

Bilgisayar temizleme, hızlandırma ve optimize etme adına kullanabileceğimiz programlardan olan CCleaner; kullanımı kolay, tek tıklamayla saniyeler içerisinde temizleme işlemlerimizi gerçekleştirebileceğimiz kaliteli ve popüler bir programdır. Ayrıca ileri düzey kullanıcılar için birçok gelişmiş özellikleri de bulunuyor.

Ücretli ve Ücretsiz sürümleri bulunmakla beraber, ücretsiz olan standart sürümü de işimizi görmemiz adına gayet yeterli diyebilirim. CCleaner ile ilgili bazı istatistik bilgilerine baktığımızda ne kadar popüler bir program olduğunu daha iyi anlayabiliriz.

  • Toplam 2.5 Milyar indirme
  • Haftada 5 Milyon masaüstü kurulumu
  • 55 farklı dilde kullanım
  • Her ay 35 Milyon GB temizleme miktarı

Yazılım testi uzmanı olan Passmark ‘ın CCleaner ile ilgili tespitleri şu şekilde;

  • RAM’de %28 daha fazla yer açılmasını sağlar.
  • Bilgisayarların önyüklemesini yaklaşık %53 daha hızlı hale getirir.
  • Hafızadan yaklaşık 4GB lık alan temizler.

Şimdi de CCleaner programı ile neler yapabildiğimize bir bakalım;

✔ Tarayıcıların (Microsoft Edge, Internet Explorer, Firefox / Mozilla, Opera, Google Chrome) internet önbelleği, internet geçmişi, çerezler, oturum bilgileri, kayıtlı şifreler, kayıtlı form bilgileri, indirme geçmişi vb.. bilgilerini temizleyebiliriz. Aynı zamanda gizliliğimizi koruyarak bizim daha güvenli bir internet kullanıcısı olmamızı sağlar.

✔ Bilgisayarımızdaki pano, geri dönüşüm kutusu, geçici dosyalar, DNS önbelleği, masaüstü kısayollarını temizleyebiliriz.

✔ Windows Kayıt Defteri ile ilgili sorunları çözebilir veya silebiliriz.  Böylece bilgisayarımızın bu nedenden dolayı ilerleyen zamanlarda çökme ihtimalini de kaldırmış oluruz.

✔ Bilgisayarımızda kurulu olan programları, Denetim Masası -> Program Ekle / Kaldır sayfasına gitmeden, CCleaner ile kaldırabiliriz. 

✔ Bilgisayarınızın ilk açılışını çok geç buluyorsanız büyük ihtimalle açılışta çalışan program sayısının çok fazla olmasından kaynaklanıyordur. CCleaner ile açılışta başlayan program sayısını azaltarak bilgisayarınızın açılış hızını arttırabilirsiniz.

✔ Sürücülerimiz (C, D vb..) hakkında detaylı analizler yapabiliriz.

✔ Zamanla, farkına varmadan bilgisayarımıza yüklediğimiz aynı dosyaları tespit edebiliriz.Sonrasında ise aynı olanlardan birini silerek hem bilgisayarımızı temizlemiş hem de hızlandırmış oluruz.

✔ Sistemimizin tüm geri yükleme noktalarını yönetebiliriz.

✔ Diskimizdeki boş alanları tekrardan silebiliriz. Böylece daha önceden var olup da silmiş olduğumuz dosyaların kalan son izlerini de tamamen kaldırmış oluruz.

En çok sorulan sorulardan birisi de, CCleaner ile bilgisayarımdaki virüsleri, casus yazılımları veya kötü amaçlı yazılımları temizleyebilir miyim? oluyor. Bunun cevabı HAYIR temizleyemezsiniz. Bunun için bir Antivirüs programı kullanmalısınız. Hangi programı kullanacağınız hakkında bir fikriniz yoksa bununla ilgili de yazılarım bulunuyor.

Bilgisayarınız için virüs temizleme programı arıyorsanız En İyi Virüs Temizleme Programları | 2019 yazıma bakabilirsiniz.

Android cihazınız (telefon veya tablet) için virüs temizleme programı arıyorsanız Android İçin En İyi Antivirüs Programları | 2019 yazıma bakabilirsiniz.

Aynı zamanda CCleaner ile sabit sürücülerinizi birleştiremez ve silinmiş veya bozulmuş dosyalarınızı kurtaramazsınız.

Sistem Gereksinimleri Nelerdir?

  • CCleaner, Microsoft Windows XP, Mac 10.6 veya daha üstü bir işletim sistemi kullanan bilgisayarlarda kullanılabilir.
  • CCleaner küçük ve hızlı bir program olduğundan, minimum bellek veya sabit sürücü gereksinimi yoktur.

Not : Şu anda Linux İşletim Sistemlerini desteklemiyor.

Artık CCleaner Nedir? CCleaner Ne İşe Yarar? öğrendiğimize göre CCleaner Nasıl Kullanılır? kısmına geçebiliriz.

CCleaner Türkçe Yapma

CCleaner kullanımına geçmeden önce şunu belirtelim. Programı indirip kurduğunuzda büyük ihtimal programın dili varsayılan olarak ingilizce olacaktır. Anlatımlarımı Türkçe arayüzden yapacağım için öncelikle programın dilini nerden ve nasıl değiştireceğimizden bahsedelim.

Programı çalıştırdıktan sonra soldaki menüden Options butonuna tıklayıp, Settings sekmesini seçiyoruz. Gelen ekranda Language kısmında Turkish seçeneğini seçerek, CCleaner Türkçe Yapma işlemini tamamlamış oluyoruz.

ccleaner-turkce-yapma

CCleaner ile ilgili detaylı kullanıma başlamadan önce nereden indireceğinize değinelim. Bunun için CCleaner sitesini ziyaret edebilir ve ücretsiz sürümünü indirebilirsiniz. Kurulumu kolay olduğu için o konuda detaya girmiyorum. Programı kurup çalıştırdığımızda bizi şu şekilde bir ekran karşılayacak.  ccleaner-nasil-kullanilir

Programı varsayılan ayarları ile kullanarak da gayet iyi sonuçlar alabilirsiniz. Ama ayarları değiştirmek isteyenler için biraz detaya ineceğiz.

Önemli : CCleaner ile işlemlerinizi gerçekleştirirken dikkatli olun. Neyi işaretleyip işaretlemediğinize iyi bakın. Çünkü bazı sistem ve program dosyalarını kalıcı olarak değiştirebilirsiniz. Buda biraz başınızı ağrıtabilecek sıkıntılara neden olabilir.

Artık CCleaner nasıl kullanılır? onu öğrenelim. İlk olarak Cleaner yani Temizleyici kısmından başlıyoruz.

1 – Cleaner (Genel Temizleme)

Soldaki dikey menüden Cleaner’ı seçiyoruz. Zaten varsayılan olarak da seçili geliyor.

Yanındaki tab menüden ilk olarak Windows’u seçiyoruz ve aşağıdaki özelliklerden hangilerini işleme tabi tutmak istiyorsak yanındaki kutucuğu seçili hale getiriyoruz.

Not : CCleaner, Chrome, Firefox ve Edge gibi tüm popüler tarayıcıları temizleyebilir. Tarayıcılar sürekli güncellendiğinden, CCleaner’ında bu güncellemelere paralel olarak en iyi temizliği yapabilmek için her ay yeni bir sürümü piyasaya sürülür.

ccleaner-nedir

Sonra da tab menüden Uygulamalar’ı seçiyoruz ve yine aynı şekilde hangilerini işleme tabi tutmak istiyorsak yanındaki kutucuğu seçili hale getiriyoruz.

ccleaner-ne-ise-yarar

Temizliğe başlamadan önce, seçmiş olduğumuz seçenekler üzerinde yapılacak işlemlerin detaylı bir analizini yapmak için Analiz butonuna tıklıyoruz.

ccleaner-kullanimi

Analiz sonuçlarında yaklaşık olarak hangi boyutta temizlik yapılacağı ve detayları bulunuyor. Resimde boyutun bu kadar küçük olmasının nedeni daha öncesinde detaylı bir temizlik yapmış olmam. Sizin analiz sonuçlarınızda çok daha büyük rakamlar çıkabilir.

Şimdi de Temizliğe Başla butonunu tıklayarak işlemlerimizi başlatalım.

ccleaner-ayarlari

İşleme başlamadan önce kabul edip etmediğimizi soruyor. Devam butonuna tıklayarak kabul ediyoruz.

Temizlik tamamlandığında, CCleaner silinen dosyaların raporunu görüntüleyecektir. ccleaner-nasil-indirilir

2 – Windows Kayıt Defterini Temizleme

Windows Kayıt Defteri, Windows bilgisayarımızın bazı ayarlarını içeren bir dizi dosyadır. Örneğin, HTML dosyalarını açmak için hangi programın kullanılacağı, antivirüs programınızın ne zaman çalışması gerektiğini veya hangi masaüstü arkaplanını kullanmanız gerektiği gibi ayarları içeren dosyalardır.

Zamanla, yazılım veya programları yüklerken, güncellerken veya kaldırırken Windows Kayıt Defterinde bazı bozulmalar, gereksiz dosyaların oluşması vb.. durumlar meydana gelebiliyor.

Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için CCleaner ile Windows Kayıt Defterini temizleyebilir ve düzenleyebiliriz. Böylece hem daha az hatayla karşılaşırız hem de bilgisayarımız daha hızlı çalışır.

Windows Kayıt Defterinizi temizlemek için;

  • CCleaner’da soldaki Kayıt Defteri butonunu tıklayın.
  • Kayıt Defteri Bütünlüğü kısmında varsayılan olarak hepsi seçili geliyor. Burda istediklerinizi seçerek özelleştirebilirsiniz. Hepsi seçili durumda da kalabilir.
  • Daha sonra Sorunlar için Tara butonuna tıklayın.

ccleaner-nedir-turkce-yapma

  • Olası sorunların bir listesi çıkarılacaktır.Kayıt Defteri sorunlarını düzeltmek için Seçili Sorunları Çöz butonuna tıklayın.

ccleaner-nedir-nasil-kullanilir

  • Düzeltme işlemine başlamadan önce Kayıt Defterini yedeklemek istermisiniz diye soruyor. Mutlaka Evet diyerek yedeklemenizi tavsiye ederim. Evet dedikten sonra yedeğin nereye kayıt edilmesini istiyorsanız o yolu belirtip kaydedin.

ccleaner-nedir-ne-ise-yarar

  • Daha sonra gelen ekranda Seçili Tüm Sorunları Çöz‘e tıklayarak sorunların çözülmesini bekliyoruz.

ccleaner-nedir-ccleaner-kullanimi

  • İşlemler bittiğinde sorunların çözüldüğüne dair bir bilgi mesajı verilecektir.

ccleaner-nedir-ccleaner-ayarlari

3 – Aynı Dosyaları Bulma

Bazen farkında olmadan bilgisayarımıza aynı dosyayı ( belge, video, film, fotoğraf vb.. ) birden fazla kez kaydedebiliyoruz.Böyle durumlarda bir program kullanmadan aynı dosyaların tespitini yapmak gerçekten hem zor hem de çok fazla zaman gerektiren bir iştir. Ama CCleaner ile bilgisayarımızda bulunan aynı dosyaları kolaylıkla tespit edebilir ve fazlalıkları silerek bilgisayarımızı temizleyebiliriz.

CCleaner dosya adına, dosya boyutuna ve dosyanın değiştirildiği tarihe göre belirtmiş olduğumuz sürücülere ve klasörlere bakar. Aynı olan dosyaları tespit eder ve bize rapor olarak sunar.

Aynı dosya bulucu’yu çalıştırmak için, soldaki menüden Araçlar -> Aynı Dosya Bulucu yolunu takip ediyoruz. Gelen ekranda ayarları istediğimiz gibi özelleştirip Ara butonuna tıklıyoruz.

ccleaner-nasil-kullanilir-ne-ise-yarar

Arama işlemi bittiğinde bulunan sonuçlar listelenecektir.

ccleaner-nasil-kullanilir-ccleaner-kullanimi

Aynı dosyalardan silmek istediklerinizin yanındaki kutucuğu işaretleyip Seçilileri Sil butonuna tıklayarak silebilirsiniz.

Nasıl ki Windows Denetim Masası’ndaki Program Ekle / Kaldır bölümünden yüklü olan programlarımızı kaldırabiliyoruz. Aynı şekilde CCleaner ile de bilgisayarımızda yüklü olan programları kaldırabiliriz.Hatta iki yöntem arasında bir tercih yapmamız gerekirse CCleaner’ı tercih edebiliriz. Çünkü yüklü olan program sayısı biraz fazla olduğunda Denetim Masası biraz ağır çalışabiliyor. CCleaner ile çok daha hızlı bir şekilde işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

CCleaner’ın bir diğer artısı da şu;

Denetim Masası’ndan bir program sildiğimizde biz tamamen o programı bilgisayardan kaldırdığımızı düşünürüz.Aslında o programa ait birçok kalıntı dosya hala bilgisayarımızda durur. Bu yüzden bir müddet sonra gereksiz dosyaların artmasıyla bilgisayarımız yavaşlayabilir. CCleaner kullandığımızda ise programı bilgisayarımızdan tamamen kaldırabiliriz.

Şimdi bu işlemleri nasıl yapabileceğimize bakalım.

  • CCleaner’da soldaki Araçlar butonuna tıklayın.
  • Gelen menüde Geri Yükle(Kaldır) sekmesine tıkladığımızda bilgisayarımızda kurulu olan tüm programlar listelenecektir.
  • İşlem yapmak istediğimiz programı seçip, sağdaki Kaldır, Onar, Yeniden Adlandır veya Sil seçeneklerinden birini seçiyoruz.

ccleaner-ayarlari-kullanimi

Burda dikkat etmeniz gereken nokta, eğer Sil derseniz program ile ilişkili birçok dosya hala bilgisayarınızda kalacaktır. Yani programı tamamen kaldırmış olmayacaksınız. Programı bilgisayarımızdan tamamen silmek için Kaldır seçeneğini seçmeliyiz.

5 – Otomatik Başlatma Programlarını Yönetme

Bilgisayarımıza kurduğumuz bazı programlar varsayılan olarak, bilgisayarı başlattığımız andan itibaren arkaplanda çalışmaya başlar. Tabi bu şekilde olunca bilgisayarımızın açılış hızı ciddi anlamda yavaşlamaya başlar. Bilgisayarımızı hızlandırmak adına bu programların açılışta çalışmalarını engelleyebiliriz. Bunu manuel olarak yapabildiğimiz gibi CCleaner ile de yapabiliriz. Konumuz CCleaner olduğu için yazımızda bu yönteme değineceğiz.

✔ CCleaner’da soldaki Araçlar butonuna, ardından Başlangıçta sekmesine tıklayın.

✔ Başlangıçta ​​ekranında, Windows ile otomatik olarak başlayacak şekilde ayarlanmış tüm öğelerin bir listesini göreceksiniz.

✔ Devre dışı bırakılanlar gri renkte olacak ve sağda Etkin butonu tıklanabilir durumda olacaktır.Devre dışı olanları seçip Etkin butonuna tıkladığınızda, artık o öğe de Windows ile otomatik olarak başlayacaklar listesine eklenecektir.

✔ Yada tam tersi olarak otomatik olarak başlayacaklar listesinden birine tıklayıp sağdaki Pasif butonuna tıkladığınızda, artık o öğe Windows ile otomatik olarak başlamayacaktır.

✔ Bir öğeyi seçip Sil butonuna tıkladığınızda ise tamamen bu listeden kaldırmış olursunuz.

ccleaner-ne-ise-yarar-nasil-kullanilir

6 – Boş Disk Alanını Silme

Normalde bilgisayarımızdan bir dosyayı sildiğimizde, biz sildik zannederiz ama o silinmez. Sadece o dosyayı biz göremeyiz. Yani o dosyayı bir başkası rahatlıkla geri getirebilir. Eğer sildiğimiz dosyanın üzerine başka birşeyler yazılırsa artık silinen dosyanın geri getirilmesi ya zorlaşır yada bozuk bir halde geri getirilir.

Bilgisayarınızda sildiğiniz dosyalarınızın geri getirilmesini istemiyorsanız bunu CCleaner programını kullanarak yapabilirsiniz. Bunun için CCleaner’da soldaki Araçlar butonuna, ardından Sürücü Temizleyici sekmesine tıklayın. Karşımıza şu ekran gelecektir.

ccleaner-ne-ise-yarar-ccleaner-kullanimi

Yoket kısmında iki seçenek bulunuyor. Sadece Boş Alan ve Tüm Sürücü.

Önemli : Burada dikkatli olmanız gerekiyor. Eğer Tüm Sürücü’yü seçerseniz tüm dosyalarınız silinecektir. Bu yüzden Sadece Boş Alan’ı seçebilirsiniz.

Güvenlik kısmında dört farklı seçenek bulunuyor. Seçenekler şu anlama geliyor;

Sürücümüzde bulunan boş alanın üzerine rastgele veriler yazılacak ve bu yazma işlemini kaç defa yapmak istediğimizi soruyor. Ne kadar çok yazma işlemi yapılırsa daha önce silmiş olduğumuz dosyaların geri getirilmesi o kadar zorlaşır. Örneğin burdaki seçeneklerden Çok Karmaşık Üstüne Yazma‘yı seçersek, boş alana tam 35 defa yazma işlemi gerçekleşecektir. Böylece o boş alanda daha önce hangi dosyalarınız varsa artık geri getirilmesi çok çok zor olacaktır. Tabi yazma sayısı arttıkça işlem süresi de o kadar uzayacaktır. Basit Üstüne Yazma seçeneği bilgisayarınızı temizlemeniz adına yeterli olacaktır. Karar sizin.

Sürücüler kısmında ise bu işlemlerin hangi sürücülere uygulanmasını istiyorsak onları seçiyoruz.

Son olarak da Yoket butonuna tıklayarak işlemi başlatıyoruz.

Evet, bir yazımızın daha sonuna geldik. Umarım, CCleaner nedir? CCleaner ne işe yarar? CCleaner nasıl kullanılır? gibi sorularınıza tatmin edici bir cevap bulmuşsunuzdur.

Bilgisayarınızı temizlemek ve hızlandırmak için başka neler yapabilirim diye merak ediyorsanız Bilgisayar Hızlandırma ve Bilgisayar Temizleme Programları yazımı da okuyabilirsiniz.

Yorum Yazın