VPN Nedir? VPN Ne İşe Yarar?

Çoğu internet kullanıcısı VPN ile Wikipedia’nın erişime engellenmesi ile tanışmış olsa da aslında VPN teknolojisi şirketler tarafından 90’ların sonlarından beri kullanılan bir teknoloji. VPN nedir? VPN programları ne işe yarar? VPN programları sadece erişime engelli web sitelere mi erişmemizi sağlar?

VPN (Sanal Özel Ağ), 1996 yılında bir Microsoft çalışanı olan Gurdeep Singh-Pall’ın iki bilgisayar arasında Noktadan Noktaya Tünelleme Protokolü kullanarak iki cihaz arasında özel bir bağlantı yaratması ile ortaya çıkmıştır. VPN programları şifreleme ve gizlilik sağlarlar.

Başta özellikle şirketler tarafından VPN teknolojisinin kullanılmasının sebebi şirketlerin farklı konumlarda yer alan ofislerinin internet ağını merkez ofise bağlamak ve güvenli bir internet ağı oluşturmak için kablo olarak hat çektirmeleridir. Leased line adı verilen bu yöntem hem çok masraflı bir yöntem olduğu için VPN ile sanal olarak bunun gerçekleştirilebilmesi üzerine şirketler VPN’den yararlanmaya başladılar.

Şirketler VPN ile uzaktan çalışanlarını veya merkez ofise bağlı olan diğer ofislerin merkez ofis ağına güvenli bir şekilde bağlanmalarını sağlıyor. Şirket ağı içinde seyahat eden hassas bilgiler hem şifreleniyor hem de başka kişiler tarafından görülmüyor.

VPN’in sağladığı şifreleme ve gizlilik bireylerin de giderek dijitalleşen dünyada birer ihtiyaç haline geldiği için VPN programları ortaya çıkıyor. Devletlerin web site ve servislere uyguladığı erişim engelleri, IP adresi üzerinden takip edilme, internet bağlantısı üzerinden gerçek konumun ortaya çıkması gibi sebeplerden ötürü VPN programları bireyler arasında da sıkça kullanılmaya başlandı.

VPN programları cihazınızın yaptığı veri paketi alışverişlerinde verilerin kimliklerini doğrular; IP adresinizi maskeler ve çevrimiçi bağlantınızı şifreler.

Cihazınız ve VPN sunucusu arasında sanal özel bir ağ oluşmasını sağlayan tünelleme protokolleridir. Tünelleme protokolleri arasında en güvenli olanı OpenVPN olarak kabul edilmektedir. PPTP: Point-to-Point Tunneling Protocol (Noktadan Noktaya Tünelleme Protokolü), L2TP: Layer 2 Tunnel Protocol (İkinci Katman Tünelleme Protokolü), SSTP: Secure Socket Tunneling Protocol (Güvenli Soket Tünelleme Protokolü) gibi birçok tünelleme protokolü bulunmaktadır.

Tünelleme protokolleri haricinde şifreleme yöntemleri ile veri paketleri şifrelenmektedir. Gelişmiş Şifreleme Standardı (AES), Veri Şifreleme Standardı (DES), Rivest-Shamir-Adleman (RSA), Blowfish, Twofish gibi Şifreleme yöntemleri veri paketlerini şifrelemek amacıyla kullanılmaktadır. Popüler VPN şirketlerinden biri olan ExpressVPN, AES-256 bit şifreleme ile kriptolanan bir bağlantının deşifre edilmesinin imkansız olduğunu belirtiyor.

vpn-nedir-ne-ise-yarar-1

VPN Ne İşe Yarar?

VPN programları dijital dünyada sanal kimliğinizin bir parçası olan IP adresinizi gizlemenizi ve dilediğiniz bir ülkeye ait olan IP adresi ile internette takip edilmenizi engeller.

IP adresinin maskelenmesi ve dilediğiniz bir konumdan internete bağlanabilmeniz size dijital dünyada istediğiniz içeriklere ulaşma özgürlüğü sağlar.

Kendi ülkenizde erişime engelli olan web site ve platformlara ulaşırken aynı zamanda sadece diğer ülkelerde hizmet veren içeriklere de VPN ile ulaşabilirsiniz.

Seyahat ederken gittiğiniz ülkenin erişim engellerine takılmaz ve isterseniz kendi ülkenizden internete bağlanabilirsiniz. Seyahatiniz sırasında güvenilir olmayan Wi-Fi ağlarına bağlanırken VPN kullanarak bağlantınızı güvenli hale getirebilirsiniz.

Seçtiğiniz VPN programına göre sınırsız bant genişliği elde edebilir ve kotanızı etkilemeden sınırsız video içeriğini izleyebilirsiniz. VPN programı seçerken dikkat etmeniz gereken birkaç nokta:

✔ Ücretsiz programları kullanmaktan kaçının. Ücretsiz VPN programları verilerinizi kaydediyor olabilir.

✔ Herhangi bir kayıt tutmadığını belirten bir VPN programı seçin.

✔ Müşteri hizmetleri servisi sunup sunmadığına dikkat edin.

✔ Kill-switch özelliği ile internet bağlantısı probleminde IP adresinizin ortaya çıkmayacağından emin olun.

✔ VPN seçmeden kullanıcı yorumlarını okuyun.

Umarım VPN nedir? VPN ne işe yarar? yazım sizin için faydalı olmuştur.

DNS ile ilgili rehber niteliğindeki DNS Nedir? DNS Ayarları ve DNS Değiştirme (Windows 10, Android …) yazım da ilginizi çekebilir. 

 Bilgi :  Bu yazı Siber Güvenlik Yazarı Büşra Uğral tarafından yazılmıştır.

Yorum Yazın